Skrapan

roman av Risto Holopainen


Det är sommar i Oslo. Vetenskapsorkestern håller konserter i Skrapan, det där nya 48-våningshuset på Bygdøy som tycks locka till sig suicidala turister. Berättaren står i telepatisk kontakt med en psykolog som betvivlar att han inte har tänkt hoppa från Skrapan, oavsett vad han säger.

I romanens universum är Bygdøy en ö man kommer till med båt från Oslo. Men det hade varit fint med en liten landremsa som förband ön med fastlandet.

Texten växlar mellan svenska och nynorska i ett språk som närmar sig dikten, i en tillvaro som balanserar mellan rationell skepsis och svärmande mysticism. Bortom alla referenser till musik, bildkonst, arkitektur, konspirationer, ockultism och filosofi pågår en historia om vänner som ser ut som små punkter på avstånd, frånvarande låtsaskompisar, kommunikation via t-post och drömdelning.

Skrapan ges ut som egenpublicering via Kolofon forlag och kan (förhands)beställas direkt från författaren (rekommenderas; se epost nedan), från förlaget, eller köpas/beställas i bokhandeln. Boken ska förhoppningsvis vara tillgänglig före julen 2018.

Inbunden, 304 sidor. Pris: 350 kr plus porto.

ISBN 978-82-300-1874-3